Fakta om drikkevand
Ganske små variationer i forløbet fra grundvandet til vandhanen er yderst afgørende for, hvilken smagsoplevelse man får, når glasset sættes for munden. Drikkevandet i Danmark er unikt. 100 % af vores drikkevand stammer nemlig fra grundvand, som er blevet renset i flere generationer af naturens egne renseprocesser. Grundvandet iltes og filtreres, før det sendes det ud til forbrugernes vandhaner.
Derfor smager vandet i hanerne af mere, og forbrugerne får en garanti for, at det både er sundt og læskende.
..men drikkevand er ikke bare drikkevand.
Der er stor forskel på, hvordan vandet i hanen smager fra region til region. Nogle af de faktorer, der er afgørende for smagsoplevelsen, er:
- Salt:
Indholdet af natriumklorid i vandet varierer fra region til region og har stor betydning for smagsoplevelsen. Det salt, vi smager i drikkevandet, kan stamme fra saltholdig nedbør, der er sivet ned i grundvandet, men også fra stoffer i jorden, som vandet tager med sig på sin vej.
- Hårdhed og blødhed:
Mængden af kalk og magnesium afgør, om vandet er hårdt eller blødt. I den østlige del af Danmark, hvor jorden er meget kalkholdig, er vandet generelt hårdere end i den vestlige del.
- Jern:
Vores grundvand er generelt meget jernholdigt. Jern er imidlertid et af de stoffer, vandværkerne fjerner ved at lade vandet sive gennem sandfiltre. Jern har en meget gennemtrængende smag.
- Iltning:
Ilt fjerner forskellige luftarter som metan og svovlbrinte fra vandet og giver det en frisk smag.
- Klor:
Der anvendes ikke klor i den danske vandforsyning, og du vil derfor ikke møde den karakteristiske smag, som du ofte møder på ferie i udlandet.
- Temperaturen:
Koldt vand smager oftest bedre end lunkent vand. Som med andre drikke har temperaturen stor betydning for, hvilke komponenter der er fremtrædende i smagsoplevelsen